Dacht je dat je dacht?

Mensen denken de hele tijd. We kunnen niet stoppen met denken. We vinden trouwens dat we goed denken … maar helaas is dit vaak niet zo. Meer nog, ons denken is helemaal niet te vertrouwen. Niet zelden maken we denkfouten of ‘biases’, systematische intuïtieve vooringenomenheden waar we ons meestal niet van bewust zijn. Vaak is dat niet zo erg en werkt het automatisch snel denken best goed, maar soms maken we cruciale denkfouten die onze oordelen en besluiten ondermijnen. Soms zien we het helemaal fout en vergallen we er zelfs ons leven mee … zonder het te weten.

In navolging van zijn boek ‘Dacht je dat je dacht?’ (2016, uitg. Garant) ontwikkelt Jos Peeters, psycholoog uit Kessel-Lo bij Leuven, nu een 50-item vragenlijst om na te gaan hoe goed men denkt over denken. De vragenlijst kreeg natuurlijk de afkorting DJDJD.

Om deze vragenlijst verder te ontwikkelen is er nood aan deelnemers die bereid zijn de vragen bij zichzelf af te nemen. Wil je meewerken aan een eerste piloot-studie onderzoek? Dat is eenvoudig. Neem contact op met Jos via jos.peeters@skynet.be om de DJDJD-vragenlijst te bekomen. Stuur hem vervolgens je ingevulde lijst weer terug – je kan daarbij gerust ook opmerkingen doorgeven over de vragenlijst.

Jos Peeters geeft je dan op zijn beurt, via een wederbericht, een korte feedback met je eerste ‘resultaten’ (en wat subschalen, grafieken en info) en bewaart je gegevens voor de piloot-studie (uiteraard volledig geanonimiseerd). Natuurlijk kan je daarna ook weer je commentaar kwijt bij hem.

Hopelijk opent zich ook voor jou een nieuwe wereld over ‘denken, weten en waarheid’.

DJP

De Jonge Psycholoog is een onafhankelijke website gericht op informatie en actualiteit voor psychologisch geschoolden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch