Honger naar wetenschappelijk casusmateriaal?

Wetenschap en praktijk

Wetenschap en praktijk, het is geen gemakkelijk huwelijk onder psychologen en therapeuten. Vaak vinden zij het wel belangrijk om wetenschappelijke kennis op te doen. Alleen moet die kennis ook inzetbaar zijn in de begeleiding met die specifieke patiënt. Het liefst moet die kennis ook meteen toegankelijk zijn. Net aan deze criteria voldoen vele wetenschappelijke publicaties niet.

Daarom hebben psychotherapeuten nood aan degelijk casusmateriaal. Casusmateriaal biedt namelijk praktijkgerichte therapeutische inzichten en het illustreert op unieke wijze de gekende theorieën en technieken.

Het probleem is alleen: waar vinden therapeuten degelijk wetenschappelijk casusmateriaal? Ga bijvoorbeeld maar eens op zoek naar  gevalsbeschrijvingen van een gezinstherapie bij jongens die kampen met een eetstoornis. Of psychotherapeutische gevalsbeschrijvingen van een 60-plusser met een mentale beperking en een depressie. Dat wordt geen lachertje.

Het Single Case Archive project

Het Single Case Archive (SCA) project* biedt nu de oplossing voor deze  moeilijke zoektocht. Het SCA bundelt namelijk  wetenschappelijke gevalstudies uit verschillende psychotherapeutische stromingen in één groot online Archief. Een gebruiksvriendelijk zoeksysteem laat toe om relatief snel op zoek te gaan naar internationaal casusmateriaal binnen jouw interesseveld!

Een voorbeeld: je bent op zoek naar casussen waarbij gedragstherapie werd toegepast voor een patiënt met een obsessief-compulsieve stoornis. Je krijgt door deze selectie, een lijst van 56 gevalstudies in het Archief. Wanneer je verder selecteert op de doelgroep kinderen (2-11 jaar), krijg je nog een lijst met 11 casussen.

Aan de hand van zoekcriteria als leeftijd, diagnose of therapeutische stroming kunnen zowel clinici, onderzoekers als lesgevers gericht op zoek gaan naar casusmateriaal dat past bij hun specifieke vraag.

Gratis toegang

Om gratis toegang te krijgen tot dit rijke online Archief, hoef je je enkel te registreren. Dit doe je door te surfen naar https://www.singlecasearchive.com/register. Registreren duurt slechts één minuut. Ga snel naar de website en start met je zoektocht naar interessant casusmateriaal.

Case of the Week

Medewerkers van het SCA-project publiceren regelmatig ook een Case of the Week. De Case of the Week is een interessante, unieke en opmerkelijke gevalstudie die verder gaat dan een loutere beschrijving van de therapie. Het bevat boeiende ideeën, observaties of reflecties voor het psychotherapeutische veld. Regelmatig zal onze Case of the Week op de website van de Jonge Psycholoog verschijnen. Mis deze zeker niet.

* Het SCA-project is een samenwerking tussen de Universiteit Gent en de University of Essex. Volg ons op Facebook voor regelmatige updates omtrent het project: https://www.facebook.com/groups/876569515747216/

Single Case Archive

The Single Case Archive compiles clinical and empirical single case studies on psychotherapies. These case studies were screened by an international group of researchers for basic information on patient, therapist, therapy and research method. The objective of this online archive is to facilitate the study of case studies for research, clinical and teaching purposes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *